Αναπτυξιακο

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ

Το basketball ως επίσημο Ολυμπιακό άθλημα υπάγεται στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης Ε.Ο.Κ. Στην Ελλάδα η Ε.Ο.Κ. έχει σχεδιάσει την ανάπτυξη του αθλήματος που περιέχει τόσο Πανελλήνιες διοργανώσεις στις ηλικίες ανάπτυξης, όσο και το δικό της αναπτυξιακό πρόγραμμα, δημιουργώντας κλιμάκια σε όλες τις Ενώσεις, με παιδιά ηλικιών, 10-12 και 12-16.

Οι επίσημες Πανελλήνιες διοργανώσεις που προβλέπει σήμερα, είναι αυτές που υπάρχουν και στη FIBA.

Mίνι Μπάσκετ καθώς και Τουρνουά Παμπαίδων διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών.

Πρωταθλήματα Παίδων-Κορασίδων, ηλικίες 14-15.

Πρωταθλήματα Εφήβων-Νεανίδων, ηλικίες 16-18.

Μίνι μπάσκετ 11-12, Παμπαίδων 13-14.

Η παιδαγωγική αξία του μπάσκετ είναι πολύ μεγάλη, είναι ένα παιχνίδι που σύμφωνα με τις παιδαγωγικές αντιλήψεις αποτελεί θαυμάσιο μέσο για τη φυσική αγωγή των παιδιών. Η προσφορά του συνίσταται στην ανάπτυξη των στοιχείων της κοινωνικότητας, συντροφικότητας, φυσικής βελτίωσης, θάρρους και αυτοπεποίθησης.

Συνδυάζει την άθληση και το παιχνίδι. Οι οργανικές και ψυχικές βελτιώσεις πηγάζουν μέσα από τη χαρά του παιχνιδιού. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα υιοθετούμε την άποψη ότι, η καλύτερη ηλικία για τις νευρομυϊκές, φυσικές νοητικές και κοινωνικές προσαρμογές του ατόμου, είναι το διάστημα από 6 – 15 ετών και ιδιαίτερα 6 -12. Τότε το παιδί αποκτά κινητικές συνήθειες και τρόπους συμπεριφοράς που το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την διάρκεια αυτής της ηλικίας, δεν υφίσταται μεγάλες οργανικές αλλοιώσεις, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται το νευρομυϊκό σύστημα.

Το μπάσκετ συγκεντρώνει δύο ακόμη βασικά στοιχεία που το διαφοροποιούν από τα άλλα αθλήματα:

Είναι παιχνίδι ή άθλημα καταστάσεων, αυτό σημαίνει ότι ο αθλητής

αγωνιζόμενος, βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για την έγκυρη αντίληψη, την επεξεργασία και την απόφαση ενέργειας με ταχύτατη επιλογή. Δηλαδή οι απαιτήσεις από το νευρικό σύστημα είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Δίπλα στην αντίδραση προβάλλει συνεπώς και η πρόβλεψη, που είναι πνευματική λειτουργία πρόγνωσης των καταστάσεων.

Η πρόβλεψη υποβοηθάει την αντίδραση. Πιστεύουμε ότι το μπάσκετ σαν άθλημα ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την σύγχρονη ζωή και τα προβλήματά της.

Είναι ομαδικό άθλημα με μικρή κατοχή της μπάλας, γεγονός που εμποδίζει την ατομικότητα και προάγει την ομαδικότητα. Το μπάσκετ γυμνάζει αμφίπλευρα τον αθλητή, αφού συμμετέχουν συμμετρικά και τα δύο ημιμόρια του σώματός του, σε ενέργειες επί του εδάφους και στον αέρα, εξασφαλίζοντας ολική γύμναση.

Πρωταρχική αγωνιστική μορφή του μπάσκετ, είναι το μίνι μπάσκετ, που αποτελεί προσαρμογή στις ανάγκες και δυνατότητες του νεαρού αθλητή.

Το μίνι μπάσκετ αποτελεί ένα τέλειο μέσο αγωγής και μύησης στον αθλητισμό αλλά και στην πρωτοβάθμια εκπαίδεύση του μπάσκετ. Η πιο κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει ένα παιδί το μίνι μπάσκετ, είναι η ηλικία των 8 – 10 ετών, που αντιστοιχεί στην Τετάρτη – Πέμπτη Δημοτικού και που φτάνει συνήθως μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης συνεχίζοντας την προσπάθεια για την ανάπτυξη και αποκέντρωση του Αθλήματος, την διεύρυνση της βάσης της πυραμίδας των αθλουμένων και για την ανεύρεση και ανάδειξη ταλέντων που θα στηρίζουν μελλοντικά το άθλημα και θα το διατηρήσουν σε περίοπτη διεθνώς θέση, θέτει τους στόχους ενός προγράμματος ανάπτυξης, όπως οι σημερινές συνθήκες το απαιτούν για βαθύτερη καλλιέργεια του αθλήματος, υπό την έννοια όχι απλά της εξασφάλισης της παρουσίας νέων παικτών αλλά και στην βοήθεια και καθοδήγηση για την αγωνιστική τους εξέλιξη.

Θέτει επίσης τις βάσεις για την ανάδειξη και καθιέρωση της Ελληνικής σχολής Μπάσκετ, όπως αυτή ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων αθλητών. Η Ε.Ο.Κ. ξεκίνησε το Αναπτυξιακό πρόγραμμα το 1979 και από το 1983 οργανώθηκε και σε επίπεδο Ενώσεων.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

· Επιτροπή Ανάπτυξης.

· Επικεφαλής Προπονητής αναπτυξιακού προγράμματος.

· Υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος Ομοσπονδιακών, Περιφερειακών και Τοπικών Προπονητών.

· Υπεύθυνος υπάλληλος για γραμματειακή υποστήριξη προγράμματος.

Share this article with friends