ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

📁 NEA 🕔30.Ιούνιος 2020

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

Το αναλυτικό κείμενο του πρωτοκόλλου μπορείτε να το βρείτε στην σελίδα μας ekasth.gr .

Τα βασικά του σημεία είναι τα εξής:

Βασικές Αρχές

 1. Για τις προπονήσεις ισχύουν τα ειδικά πρωτόκολλα όπως αυτά ανακοινώνονται από την Ειδική Υγειονομική Επιτροπή και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
  2. Οι αγώνες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της ΓΓΑ.
  3. Ο ιατρός κάθε ομάδας. θα πρέπει να έχει εξετάσει κλινικά όλους τους καλαθοσφαιριστές και το προπονητικό προσωπικό και να πάρει λεπτομερές ιστορικό, με έμφαση στα κλινικά σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με πρόσφατη λοίμωξη από COVID-19 (τόσο για τον ίδιο όσο και για το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον).
  4. Πρόσβαση στην εγκατάσταση για τη διεξαγωγή των αγώνων έχουν υποχρεωτικά όσοι συμμετέχουν στους αγώνες (καλαθοσφαιριστές, διαιτητές, αξιωματούχοι αγώνα από ΕΟΚ και Ενώσεις-Τ.Ε. και αξιωματούχοι ομάδων, προσωπικό ενώσεων, προσωπικό ομάδων, προσωπικό εγκατάστασης, δυνάμεις ασφαλείας κ.ο.κ.)
 2. Σε περίπτωση που οποιοδήποτε άτομο το οποίο πρόκειται να εισέλθει στην αθλητική εγκατάσταση παρουσιάσει – είτε ο ίδιος είτε ακόμα και άτομο του στενού του οικογενειακού περιβάλλοντος με το οποίο έρχεται σε επαφή – συμπτώματα πυρετού, βήχα, δύσπνοιας, μυαλγίας, διάρροιας, πονόλαιμου, ανοσμίας ή υπέρμετρης κόπωσης, άμεσα θα ενημερώνει τηλεφωνικά τον γιατρό της ομάδας εάν πρόκειται για καλαθοσφαιριστή, προπονητικό προσωπικό ή προσωπικό της ομάδας. Εάν πρόκειται για άλλο άτομο (πχ γραμματεία, διαιτητές, δημοσιογράφοι κλπ) ισχύει ότι προβλέπεται από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ αναφορικά με τη διαχείριση πιθανού ή επιβεβαιωμένου κρούσματος.
  6. Σε όλους τους αγώνες η γηπεδούχος ομάδα είναι υπεύθυνη για την τήρηση καταλόγου για όσους εισέρχονται στην αθλητική εγκατάσταση για πιθανή ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ. Σε αγώνες σε ουδέτερη έδρα υπεύθυνη για την τήρηση του καταλόγου είναι η Ένωση.
  7. Πέραν των καλαθοσφαιριστών – στριών, των προπονητών-τριών, των γυμναστών και των διαιτητών κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης και του αγώνα, όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να φοράνε προστατευτικές μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στην εγκατάσταση.

 

Εγκατάσταση – Χώροι Προς Χρήση

 

 1. Οι γηπεδούχες ομάδες θα πρέπει να εξασφαλίσουν υγειονομικό υλικό (καλάθια απορριμμάτων, χαρτιά υγείας κ.ο.κ.) καθώς και υλικό προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά υγρά κλπ.) και οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός να έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.
  2. Σε όλους τους χώρους του γηπέδου, σε εμφανή σημεία (π.χ. είσοδο γηπέδου, είσοδο αποδυτηρίων, φυσούνα, κυλικείο κ.ο.κ.), θα πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (ή gel) 70%. Επιπλέον, στους νιπτήρες θα πρέπει να υπάρχει υγρό σαπούνι χεριών και χειροπετσέτες μιας χρήσης, ενώ στα αποχωρητήρια αναρτάται σύσταση για κλείσιμο της λεκάνης πριν το συνήθη καταιονισμό νερού. Επίσης εάν είναι εφικτό προτείνεται σύστημα αυτόματης απελευθέρωσης χλωρίου ταυτόχρονα με τον καταιονισμό νερού

Ανθρώπινο Δυναμικό

 

Δικαίωμα εισόδου για κάθε αγώνα  έχουν οι ακόλουθοι:

– 18 άτομα αποστολή της γηπεδούχου ομάδας.
– 18 άτομα αποστολή της φιλοξενούμενης ομάδας.
– Ο κομισάριος του αγώνα
– Οι διαιτητές του αγώνα
– Η Γραμματεία του αγώνα
– Ο Ιατρός του αγώνα

 

Επίσης εφοδιασμένοι με σχετικές διαπιστεύσεις από την ΕΚΑΣΘ θα μπορούν να εισέλθουν:

– 2 άτομα Στατιστικής Υπηρεσίας
– 2 άτομα για Τηλεοπτική – Διαδικτυακή Κάλυψη
– Παρατηρητής Διαιτησίας

– Το μέγιστο 20 διαπιστευμένα άτομα από την Ένωση που αφορά προσωπικό ή αξιωματούχους.

–   Το μέγιστο 10 δημοσιογράφοι-φωτογράφοι

Ακόμη ανάλογα με τις ανάγκες που θα δημιουργούνται για κάθε αγώνα και κατόπιν κλήσης τους από τα αρμόδια όργανα του αγώνα.:
– Security, ανάλογα με το εκάστοτε σχέδιο ασφαλείας του αγώνα.
– Αστυνομικοί, ανάλογα με το εκάστοτε σχέδιο ασφαλείας του αγώνα.

– Κατ΄εξαίρεση,  θα δίνεται το δικαίωμα να παρευρεθούν και να παραμείνουν για όσο χρειασθεί και λοιπές ιδιότητες όπως τραυματιοφορείς, πυροσβέστες κ.α. μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

 

 

Αποδυτήρια – Αγωνιστικός χώρος

 

 1. Πρόσβαση στο χώρο των αποδυτηρίων, στους διαδρόμους αυτών και στους λοιπούς εσωτερικούς χώρους έχουν οι αθλητές, προπονητές διαιτητές, κομισάριος, γραμματεία, ιατρός και οι κατέχοντες σχετική διαπίστευση. Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος εντός του χώρου των αποδυτηρίων, των διαδρόμων αυτών και των υπόλοιπων εσωτερικών χώρων στους μη έχοντες εργασία.

2.Πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο έχουν οι αθλητές, προπονητές, διαιτητές, κομισάριος, γραμματεία, ιατρός, οι φωτογράφοι, οι δημοσιογράφοι, η στατιστική υπηρεσία, τηλεοπτικό συνεργείο, οι κατέχοντες σχετική διαπίστευση.Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος εντός του αγωνιστικού χώρου και στον περιβάλλοντα χώρο στους μη έχοντες εργασία.

 1. Η παρουσία και παραμονή στην περιοχή των πάγκων ομάδων και στον αγωνιστικό χώρο επιτρέπεται μόνο στους καλαθοσφαιριστές, τους αξιωματούχους των ομάδων και τους αξιωματούχους του αγώνα.
 2. Οι αναγραφόμενοι στο Φ.Α. καλαθοσφαιριστές και οι αξιωματούχοι των ομάδων θα πρέπει να κάθονται στους πάγκους με τη μέγιστη δυνατή απόσταση.
  5. Όλοι οι παρευρισκόμενοι στον αγωνιστικό χώρο (πλην των καλαθοσφαιριστών των προπονητών και των διαιτητών κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης και του αγώνα) θα πρέπει να τηρούν την ελάχιστη απόσταση των 2μ. και να φορούν προστατευτικές μάσκες.
 3. Όλοι όσοι εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και μόλις αποχωρούν από αυτόν και κατά τη διάρκεια των timeout, οφείλουν να απολυμάνουν τα χέρια τους με κατάλληλο απολυμαντικό διάλυμα (ή gel) που θα βρίσκεται σε εμφανές σημείο και στην γραμματεία του αγώνα.

 

 

Εξέδρες

 

Στις εξέδρες έχουν πρόσβαση οι κατέχοντες διαπίστευση  και οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να κάθονται με κενό δύο τουλάχιστον θέσεων (ανάλογα με την εγκατάσταση) μεταξύ τους, τηρώντας την απόσταση των 2 μέτρων και φορώντας προστατευτικές μάσκες. Τα παραπάνω ισχύουν για τους δημοσιογράφους, τους εκπροσώπους της στατιστικής  υπηρεσίας και τηλεοπτικά συνεργεία για την μετάδοση των αγώνων.

Ανθρώπινο Δυναμικό.

 1. Σε κάθε αγώνα, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες ώστε το προσωπικό που θα απασχοληθεί, να περιοριστεί στο απολύτως αναγκαίο για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.
  2. Ο κάθε παρευρισκόμενος στην αθλητική εγκατάσταση οφείλει να παραμένει στους χώρους αρμοδιότητάς του και να μην μετακινείται σε άλλους χώρους.

Κυλικεία
Τα κυλικεία θα παραμένουν κλειστά, πλην ενός κυλικείου το οποίο θα εξυπηρετεί σε μορφή “Self Service” και θα μπορεί να λειτουργεί με τήρηση των σχετικών διατάξεων.

 

 

 

 

 

 

 

Share this article with friends