Σάββας Λόρτος: «ΕΚΑΣΘ σημαίνει προσφορά και αγάπη για το μπάσκετ»-Συνέντευξη στον Στέλιο Παρθενάκη για τη Μetrosport

Σάββας Λόρτος: «ΕΚΑΣΘ σημαίνει προσφορά και αγάπη για το μπάσκετ»-Συνέντευξη στον Στέλιο Παρθενάκη για τη Μetrosport

📁 NEA 🕔15.Ιούνιος 2020

Ολα τα αθλήματα για να έχουν σωστή προβολή και ανάπτυξη χρειάζονται ανθρώπους με μεράκι, διάθεση και αγάπη. Ειδικά σε τόσο δύσκολους καιρούς , το μπάσκετ δεν έχει την πολυτέλεια της διχόνοιας. Αυτό αφορά όλα τα πόστα που αφορούν την καλαθόσφαιρα. Παράγοντες, παίκτες, προπονητές, τον κόσμο και κυρίως την Πολιτεία.

Ετσι, χωρίς κανένα πρόβλημα ολοκληρώθηκε η διαδικασία των εκλογών στην ΕΚΑΣΘ με την παράταξη του Σάββα Λόρτου να επανεκλέγεται με συντριπτικό ποσοστό.

«Στο πίσω μέρος του μυαλού μου και με δεδομένο ότι υπήρχε ήδη η προκήρυξη εκλογών δεν ήθελα να κάνω γνωστή την υποψηφιότητά μου, για να μη νομίζουν κάποιοι ότι θεωρώ τη θέση του προέδρου της ΕΚΑΣΘ κτήμα μου», τόνισε ο Σάββας Λόρτος αρχικά στο www.metrosport.gr  και τον Στέλιο Παρθενάκη.

Προβολή και πρόγραμμα

Σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία συνάμα και δύσκολη για το αθλητικό κίνημα, έγινε αναφορά στην ταχύτητα του χρόνου. Από το 2016 στο 2020.

«Πέρασε πολύ γρήγορα αυτή η τετραετία. Θέλω να πιστεύω ότι με πολύ μεράκι και ανθρώπους που αγαπούν το άθλημα συμβάλλαμε στο να πάμε ένα βήμα παραπάνω. Θα πρέπει να αναφέρουμε την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο επικοινωνίας, προβολής και ενημέρωσης στην ΕΚΑΣΘ (ιδιαίτερη μνεία στον Λάζαρο Τερζή και τον Γιώργο Ζαχαριάδη) με live streaming, τα social media και ότι έχει να κάνει με το κομμάτι της επικοινωνίας. Το διοικητικό σχήμα της Ένωσης είναι πάνω από όλα μια μεγάλη παρέα, που θέλει να προσφέρει στο μπάσκετ. Κάθε 15 ημέρες συνεδριάζουμε σε διοικητικό και κάθε εβδομάδα για το αγωνιστικό κομμάτι. Κλείνω πλέον 20 χρόνια στο τιμόνι της ΕΚΑΣΘ, είναι υποχρέωση μας να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε».

Ανανέωση και ευχαριστίες

Φυσικά, ο χρόνος περνάει και κάποιοι από τους σκαπανείς αυτής της προσπάθειας φεύγουν και κάποιοι άλλοι έρχονται.

«Στις φετινές εκλογές είναι ανανέωση σε επίπεδο 40%, Σκοπός μας είναι να παντρέψουμε το νέο αέρα με την εμπειρία. Εχουμε πέντε νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο και τρία στα αναπληρωματικά. Στον αντίποδα, θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους κ.κ. Πουρσανίδη, Βαφειάδη και Βαμβακούδη για πολύτιμη συνεισφορά τους. Θα πρέπει να αναφέρω ότι στην ΕΚΑΣΘ προσπαθούμε στην κάθε συνεύρεση να αντιμετωπίζουν την Ένωση σαν ένα από τα παιδιά μας. Με σωστή οργάνωση, συνεχή επαφή και αφοσίωση, θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν».

Οι υποδομές και ο χρόνος

Στη συνέχεια της κουβέντας τέθηκε το μείζον θέμα της ανάδειξης των Ελλήνων παικτών.

«Για μας η αναπτυξιακή δομή της ΕΚΑΣΘ αποτελεί τον βασικό άξονα. Εχουμε εξασφαλίσει μια βάση ανάδειξης και δουλειάς των παικτών που ανήκουν στα σωματεία σε τρία ηλικιακά επίπεδα (μίνι, παμπαίδες και παίδες, αντίστοιχα και στα κορίτσια) με σκοπό να αναδειχθούν και οι καλύτεροι που θα στελεχώσουν τις μικτές. Όμως, αυτό που έχει σημασία πλέον είναι να βρουν χρόνο συμμετοχής οι παίκτες στα Πρωταθλήματα της Β’ και της Γ’ Εθνικής με σκοπό να δουλευτούν και να είναι στη συνέχεια έτοιμοι και ολοκληρωμένοι παίκτες. Χρειάζεται πολλή δουλειά από όλους και έχουμε ζητήσει από την ΕΟΚ να εντάξει στη λειτουργία της αυτήν την πρόταση».

Η συνέντευξη ήταν ουσιαστικά μια πολύ ωραία ανταλλαγή απόψεων.

«Αν εξαιρέσεις τα τρία πρώτα χρόνια της ενασχόλησης με την ΕΚΑΣΘ που ήμουν ακόμα σαν τραπεζικός, σε όλα τα υπόλοιπα χρόνια προσπαθώ να δίνω κάθε ικμάδα δυνάμεών μου», τόνισε ο πολύπειρος μπασκετάνθρωπος, που διανύει ήδη την 8η δεκαετία της ζωής του.

Κλείνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στη “Μ¨ κατέθεσε την ευγνωμοσύνη του για την εμπιστοσύνη που τυγχάνει από τα σωματεία του ερασιτεχνικού μπάσκετ της Θεσσαλονίκης.

«Η ΕΚΑΣΘ είναι πάνω από όλα προσφορά. Ευχαριστώ πολύ για την πίστη στο πρόσωπό μου».

Η εμφάνιση του κορωνοϊού έχει φέρει πολλά προβλήματα στη λειτουργία και τη δράση των Πρωταθλημάτων.

«Λαμβάνω πολλά μηνύματα από τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει τη λειτουργία των συλλόγων ότι ο κορωνοϊός έχει επιφέρει σοβαρές οικονομικές συνέπειες» είπε ο κ.Λόρτος και συνέχισε: «Προσωπικά έχω αποστείλει στον Γ.Γ.Α. Γιώργο Μαυρωτά σχετική επιστολή, ώστε να υπάρχει κονδύλιο για αυτήν τη στήριξη. Ελπίζω πως θα εισακουστούμε, αφού υπήρχε συντονισμός και με τις ΕΠΣΜ και ΕΠΕΣΘ. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ δύσκολο σημείο και πρέπει να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν είναι εύκολο να πληρωθούν οι διαιτητές, οι γιατροί και οι γραμματείες των αγώνων. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Η ΕΚΑΣΘ φροντίζει για τα δικά της θέλω, δεν εξαρτάται από την ΕΟΚ και τον ΕΣΑΚΕ, αλλά είναι αναγκαίο για το ελληνικό μπάσκετ να υπάρχει συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων».

Οσο για την πρόκληση της νέας τετραετίας τόνισε:

«Φέτος, οι εκλογές έγιναν σε ανοιχτό μέρος ήταν μια διαφορετική διαδικασία. Φροντίσαμε να ενημερώσουμε για όλα όσα έχουν γίνει. Είναι σημαντικό να υπάρχει οικονομική αυτονομία της ΕΚΑΣΘ, για να έχουμε συνέχεια και βελτίωση. Εύχομαι να έχουμε υγεία και το μπάσκετ να επανέλθει στον δρόμο των επιτυχιών σε όλα τα επίπεδα».

Εν κατακλείδι, είπε για τις τελικές φάσεις των παίδων, των εφήβων, των κορασίδων και των νεανίδων.

«Θα γίνουν κανονικά με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα».

Share this article with friends