Η Ε.ΚΑ.Σ.Θ. καλωσορίζει την Εθνική Ομάδα στην πόλη μας.

Η Ε.ΚΑ.Σ.Θ. καλωσορίζει την Εθνική Ομάδα στην πόλη μας.

📁 NEA 🕔26.Νοέμβριος 2021

Η ΕΚΑΣΘ καλωσορίζει την Εθνική Ομάδα στην Πόλη μας.

Απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, κ.Σάββα Λόρτου κατά την ομιλία του στην Ετήσια εορτή της Ένωσης (2019) στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας :

« … Φέτος θα ήθελα να αναφερθώ στην πιο σημαντική ΟΜΑΔΑ!

Την Εθνική μας ΟΜΑΔΑ!

Κ’ θα ξεκινήσω την αναφορά μου με την έκφραση με την οποία κ’ θα την ολοκληρώσω! Εμείς είμαστε η Εθνική Ομάδα! Κ’ πιστέψτε με, θα πρέπει να είστε όλοι υπερήφανοι για τον ρόλο σας!

Από τους μικρούς αθλητές μας! Στις ακαδημίες των γειτονιών της πόλης μας! Ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία, μαθαίνουν τα βασικά του Μπάσκετ. Εκεί όπου τους καθοδηγεί συνήθως ένας νεαρός προπονητής, ο οποίος με την σειρά του, από αυτό το πρωτογενές στάδιο της Ελληνικής Μπασκετικής παραγωγικής διαδικασίας, λειτουργεί ως παιδαγωγός των πιθανών μελλοντικών αστέρων της χώρας μας. Εκεί όπου επίσης ο γονιός στην κερκίδα παρακολουθεί τις πρώτες προσπάθειες του παιδιού του, αρχικά να συνυπάρξει σε ένα σύνολο κ’ έπειτα να διδαχθεί, να πάρει κ’ να δώσει στο Μπάσκετ! Εκεί όπου οι νεαροί μας διαιτητές θα διαιτητεύσουν το πρώτο τους παιχνίδι κ’ θα μάθουν τα βασικά προκειμένου να αποτελέσουν τους δικαστές τους Αθλήματός μας στο ανώτερο επίπεδο. Εκεί όπου οι μη επαγγελματίες παράγοντες της ομάδας βλέπουν τους καρπούς της οργάνωσης του Σωματείου τους να ανθίζουν. Κ’ τέλος εκεί όπου τα στελέχη των τοπικών ενώσεων παρακολουθούν την οργάνωση των πρωταθλημάτων τους, τα οποία για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν, να αποδίδουν καρπούς!
Είμαστε όλοι με τον τρόπο μας εκεί! Όλοι έχουμε τον ρόλο μας εκεί! Κ’ φυσικά η κάθε ακαδημία αποτελεί ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό κομμάτι ανάμεσα στην πληθώρα της πόλης μας αλλά κ’ της χώρας.

Από αυτό το πρωτογενές στάδιο λοιπόν, όλοι σιγά σιγά εξελίσσονται. Οι μικροί αθλητές μας, οι προπονητές μας, οι διαιτητές κ’ κριτές, ακόμα κ’ οι παράγοντες οι οποίοι διαπιστώνουν τα σημεία βελτίωσης της οργάνωσής τους κ’ προσπαθούν για το καλύτερο.
Από αυτή την διαδικασία, ο κάθε συμμετέχων θα έχει την δική του εξέλιξη. Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, προσαρμόζοντας την συμμετοχή τους στο άθλημα με την καθημερινότητά τους, την ακαδημαϊκή του πορεία, τα υπόλοιπα ενδιαφέροντά τους, βρίσκουν τον δικό τους ρόλο στο οικοδόμημα του Μπάσκετ.

Το αποτέλεσμα της οργάνωσης κ’ της δουλειάς του κάθε σωματείου διαφέρει ανά περίπτωση κ’ εξαρτάται πραγματικά από πάρα πολλούς παράγοντες. Από το επίπεδο της οργάνωσης, την επιλογή των προπονητών, από το βάθος της ενασχόλησης με τα παιδιά σε μικρή ηλικία, από το πλήθος των συμμετεχόντων στο εκάστοτε πρόγραμμα, από την διαθέσιμη υλικοτεχνική υποδομή, από το επίπεδο του ανταγωνισμού, από την ποιότητα των πρωταθλημάτων, την οργάνωση των πρωταθλημάτων κ’ πάρα πολλά άλλα, μεταξύ των οποίων είναι κ’ αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως η τύχη. Πραγματικά, μπορώ να τα απαριθμώ για ώρες!

Όπως καταλαβαίνετε αγαπητοί μου φίλοι, η επιτυχία έρχεται από ένα ιδιαίτερα σύνθετο μίγμα προϋποθέσεων κ’ συγκυριών, το οποίο συχνά εκτροχιάζεται από παράγοντες που δεν δύναται να προβλεφθούν.

Αλλά τι εννοούμε με τον όρο επιτυχία για ένα σωματείο ή μια ακαδημία? Αρχικά κ’ πρωτίστως εννοούμε να υπάρχει παραγωγή άρτιων χαρακτήρων κ’ ανθρώπων κοινωνικοποιημένων, αλλά σε αθλητικό επίπεδο εννοούμε η διαδικασία αυτή να αποδώσει έστω κ’ έναν αθλητή, ο οποίος όταν θα βρίσκεται στο εκάστοτε στάδιο να έχει την προοπτική, την αθλητική ικανότητα, την πνευματική επάρκεια, την ωριμότητα του χαρακτήρα, την υλικοτεχνική διαθεσιμότητα, την προσοχή των θεσμικών παραγόντων κ’ βεβαίως την τύχη να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο. Κ’ αυτό για πολλά διαδοχικά επίπεδα. Από τις ακαδημίες στα προπαιδικά, στα παιδικά κ’ εφηβικά κλιμάκια, στην καθιέρωση στην ομάδα του, στον πρωταγωνιστικό του ρόλο στα ανώτερα πρωταθλήματα της χώρας μας, στην επιλογή του στις εθνική ομάδα των Νέων μας κ’ τελικά όταν όλα τα στοιχεία του αθλητή θα έχουν βελτιστοποιηθεί σε έναν ιδιαίτερα υψηλό βαθμό στην χρησιμοποίησή του στην Εθνική μας ομάδα των Ανδρών! Την επιτομή κ’ ταυτόχρονα την βιτρίνα Μπασκετικής Παραγωγικής αλυσίδας της Χώρας μας! Κ’ σκεφτείτε λίγο αυτό είναι το μοντέλο εξέλιξης για ΈΝΑ παίκτη. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει σε πληθώρα παικτών, σε όλη την επικράτεια, δημιουργώντας έτσι μια αστείρευτη δεξαμενή αθλητών, που στελεχώνουν τις εθνικές μας ομάδες, όχι μόνο τώρα, που διανύουμε μια δύσκολη συγκυρία παγκοσμίως, αλλά χρόνια τώρα.

Κ’ βέβαια, κάποιος θα αναρωτηθεί, μα καλά, το σωματείο της γειτονιάς μας που δεν κατάφερε να αποδώσει κάποιον αθλητή του κορυφαίου επιπέδου, είναι αποτυχημένο; Φυσικά κ’ δεν είναι αποτυχημένο. Όλα τα σωματεία έχουν το δικό τους μερίδιο επιτυχίας στο συνολικό αποτέλεσμα, είτε ατομικό είτε ομαδικό. Ούτε ο αθλητής που δεν έφτασε στο κορυφαίο επίπεδο ούτε το σωματείο που δεν τον παρήγαγε είναι αποτυχημένα. Είναι εξίσου επιτυχημένοι κ’ αυτοί, κ’ τους οφείλουμε όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε στα κοινά του Μπάσκετ, το μεγαλύτερο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»! Κ’ αυτό διότι αποτέλεσαν τον ανταγωνισμό, αποτέλεσαν το κίνητρο, αποτέλεσαν το μέτρο σύγκρισης. Είναι αυτοί οι οποίοι δημιούργησαν τις συνθήκες για να εκκολαφθεί ένα ταλέντο σε ένα γειτονικό σωματείο, το οποίο είναι βέβαιο ότι έχει αποτελέσει παράδειγμά, κίνητρο κ’ πόλο έλξης για περισσότερους νεαρούς αθλητές σε όλα τα γειτονικά σωματεία. Κ’ όλα αυτά χωρίς να έχουν γευθεί την χαρά της σχετικής διάκρισης στο εκάστοτε επίπεδο. Επειδή όμως είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα σωματεία είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία υγιώς σκεπτόμενοι εργάτες του αθλήματος, αυτή τους η συμμετοχή αποτελεί κίνητρο να συνεχίζουν το σημαντικό τους έργο. Όπως σας είπα ο ρόλος όλων σας είναι πάρα πολύ σημαντικός, κ’ πραγματικά έχετε όλοι αποδώσει τα μέγιστα!

Ο Ομοσπονδία έχει εκπονήσει κ’ εφαρμόζει εδώ κ’ πολλά χρόνια το αναπτυξιακό της πρόγραμμα, ομολογουμένως με σημαντική επιτυχία. Το πρόγραμμα αυτό είναι ο σκελετός. Εσείς όλοι είστε το μυϊκό σύστημα που δίνει κίνηση κ’ ωθεί τον Μπασκετικό Οργανισμό της Χώρας μας μπροστά, ψηλά, στην κορυφή!

Όλοι μαζί από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο που έχουμε ασχοληθεί λιγότερο ή περισσότερο με τον Άθλημα που αγαπάμε, έχουμε το δικό μας μερίδιο στην επιτυχία που κάποιοι ζουν ως συμμετέχοντες κ’ άλλοι παρακολουθούν ως θεατές, αλλά η χαρά της επιτυχίας είναι ίδια για όλους! Για σκεφτείτε το! Όταν αγωνίζεται η Εθνική μας ομάδα, αγωνίζεται το αποτέλεσμα των προσπαθειών όλων μας. Στις νίκες, τις προκρίσεις, τους τίτλους, αλλά κ’ στις λύπες, τις αγωνίες, τους προβληματισμούς.

Κ’ για να φτάσω κ’ στο σήμερα, το τώρα! Γίνεται πολύς λόγος τελευταία για την κατάσταση του Ευρωπαϊκού Μπάσκετ, την συμμετοχή Αθλητών στις Εθνικές ομάδες, την ποιότητα του Μπάσκετ που αποδίδουν, ότι το Μπάσκετ που αποδίδεται σε συλλογικό επίπεδο είναι ανώτερο κ’ άλλα πολλά. Έχω όμως να παρατηρήσω το εξής: Ακόμη κ’ σε αυτή την περίοδο της κρίσης, την οποία προσωπικά θεωρώ βαθύτατη κρίση αξιών πρωτίστως, όταν παίζει η Εθνική μας, το ενδιαφέρον του Έλληνα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, πρωτοφανές θα έλεγα. Πολύ μεγαλύτερο από αυτό που δείχνει για αγώνες σε επίπεδο συλλόγων, ακόμα κ’ του κορυφαίου επιπέδου. Η δε στήριξη που εισπράττει η Εθνική ομάδα όπου παίζει είναι πρωτοφανής! Κάποιος θα πει, περίεργο δεν είναι, αφού υποτίθεται ότι δεν παίζεται κ’ το καλύτερο Μπάσκετ; ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΦΙΛΟΙ! Όταν βλέπουμε την Εθνική μας ομάδα, βλέπουμε τους καρπούς των κόπων όλων μας ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ!

Η φανέλα της Εθνικής ομάδας είναι όντως βαριά! Όχι γιατί αν έρθει μια αποτυχία θα έρθει κατακραυγή, αλλά γιατί φέρει το λιθαράκι της προσπάθειας όλων μας. Κ’ αν αυτό αφορά τους συμμετέχοντες, οι θεατές, στο γήπεδο ή από την τηλεόραση, αγωνιούν, χαίρονται, λυπούνται, πεισμώνουν για τον ίδιο ακριβώς λόγο με τους συμμετέχοντες! Γιατί κάπου πάνω σε αυτή την φανέλα με το εθνόσημο είναι «ραμμένη» κ’ η δική τους συμβολή! Εκεί βλέπουμε όλοι την μετουσίωση των προσπαθειών μας!

Κ’ έτσι θέλω να καταλήξω στην φράση με την οποία ξεκίνησα την αναφορά μου στην Εθνική Ομάδα!

ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ!

Κ’ βέβαια, δεν μπορώ να μην εξάρω την συμμετοχή της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης, στην Εθνική ομάδα κ’ συνολικότερα στο Μπάσκετ της Χώρας μας! Δεν είναι τυχαίο το προσωνύμιο «ΜΠΑΣΚΕΤΟΜΑΝΑ»!

Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω την ανυπομονησία όλης της πόλης μας κ’ ευρύτερα της βορείου Ελλάδας να φιλοξενήσει κ’ πάλι μετά από πάρα πολλά χρόνια την Εθνική μας ομάδα.

Κάποιοι λένε ότι η Αθήνα κ’ η Θεσσαλονίκη είναι χορτασμένες από Μπάσκετ!

Έχω μόνο ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ!

ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΟΠΩΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ! …»

Share this article with friends